Avokado Bitkisi Avokado, subtropikal iklimlerin görüldüğü bölgelerde yetişen, yıl boyu yeşil kalan bir bitkidir. Yaklaşık olarak limonun yetiştiği alanlarda büyüyen avokado, 30°C sıcaklığın üstünde olan, nemin %50'nin altına düşmediği bölgelerde yetişmektedir. Avokado ağacı, çoğunlukla yayvan, bazen de dikine büyüyen, 6-20 metre yüksekliğe ulaşan çarpık dallara ve gevrek bir yapıya sahip bir bitkidir. Avokado bitkisinin meyveleri, 200-2300 gram arasında ağırlığa sahip, yuvarlak, oval ve armut şeklindedir. Avokado Meyvesinin Besin Değeri Avokado, zengin besin içeriğiyle dikkat çeker. Potasyum, çinko, bakır, mangan, fosfor, kalsiyum ve demir gibi mineraller bakımından oldukça zengindir. Bunun yanı sıra, A, B (B1, B2, B3, B5), C, D, E ve K vitaminlerini de içerir. Ayrıca beta-karoten, alfa-karoten, beta-kriptoksantin, lutein ve zeaksantin gibi faydalı bileşiklere de sahiptir. Avokadonun Sağlığa Faydaları Avokado, çeşitli sağlık yararları ile bilinir:
Endüstride Avokado Kullanımı Avokado, kozmetik endüstrisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Avokado yağı, güneşten koruyucu losyonlar, sağlık sabunları, güzellik kremleri ve şampuanlar gibi birçok üründe ham madde olarak kullanılır. Cilde yumuşaklık ve canlılık kazandıran avokado, özellikle kuru ciltlerin nem ihtiyacını karşılamak için tercih edilir. |