Avokado Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Avokado Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Avokado Tohumu

Avokado tohumu, ülkemizde tohum olarak satışa sunulmamaktadır. Ancak avokado meyvesine büyük marketlerde ve tropikal meyve satan manavlarda kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bir meyvenin içerisinde tek bir adet avokado tohumu bulunur. Bu meyvenin dış yüzeyini tükettikten sonra içerisindeki avokado tohumunu size tarif edeceğimiz gibi çimlendirebilir ve yetiştirebilirsiniz. Çimlendirme süreci ve avokado tohumundan bitki yetiştirme, size zevkli gelebilir. Bunu evde avokado ağacı yetiştirmek için ya da bahçeniz varsa güzel hoş bir bitki yetiştirmek için kullanabilirsiniz.

Avokado tohumunun çeşitli türleri vardır. Bunlar arasındaki Hass avokado denilen, ABD'de yetiştiriciliği yapılan türü melez bir tür olduğu için tohumla çoğaltılamaz. Avokado tohumunu çimlendirerek yetiştirmeye başladığınız zaman biraz sabırlı olmanız gerekir. Çünkü meyve almak için en az 7-15 yıl beklemeniz gerekecektir. Ülkemizin iklim koşulları avokado yetiştiriciliği için uygun değildir. Bu nedenle meyveleri genellikle ithal edilir. Ancak merakınız varsa, tarif ettiğimiz şekilde avokado tohumu çimlendirilebilir. Bu, evde ve bahçede süs bitkisi olarak değerlendirilebilir.

Avokado Tohumu Nasıl Çimlendirilir?

  • 1 adet avokado tohumu (Avokado çekirdeği)
  • 3 adet sivri kürdan
  • 1 su bardağı ve su
Malzemelerimiz yukarıda saydığımız şekildedir. Öncelikle size gerekli olan bir avokado çekirdeğidir. Aldığınız avokado sadece bir çekirdek içerir. Çekirdeği de büyüktür. Bu çekirdeği iyice temizledikten sonra, çekirdeğin sivri olan kısmına yakın olacak şekilde 3 adet kürdanı batırın. Bunu rahat çimlenmesi için bir su bardağının üstüne sivri tarafı üstte olacak şekilde yerleştirin. Bardağın içine su koyacaksınız. Çekirdeğin sadece yarısı suyun içinde kalmalı ve oda sıcaklığında beklemelidir. Ancak direkt güneş ışığı görmeyen bir yerde tutulmalıdır.

Yaklaşık birkaç hafta geçince avokado tohumu altından saçaklanma ve köklenme başlayacaktır. Eğer bu kadar sürede tohumun alt kısmında saçak ve kök çıkmadıysa, soyacak yardımıyla altını biraz inceltmenizi öneririz. Aksi halde avokado tohumu aylar sonra çimlenmeye başlayabilir. Kökleri çıkan tohumu fazla derin olmayacak şekilde toprağa dikebilirsiniz. Artık avokado güneş gören bir yere konulabilir. Ancak yine de direkt güneşten sakınmalısınız. Toprağı da devamlı şekilde nemli kalmalıdır.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Avokado yetiştirirken dikkat etmeniz gereken bazı ipuçları da vardır:

  • Toprağın pH değeri 6-7 arasında olmalıdır.
  • Avokado ağacının ilk yıllarında bol suya ihtiyaç duyduğunu unutmayın.
  • Yapraklarının sararması, fazla su verdiğinizin bir işareti olabilir.
  • Kış aylarında bitkiyi soğuktan koruyun.
Bu bilgilerle birlikte avokado tohumunu çimlendirmek ve yetiştirmek hem eğlenceli hem de öğretici olacaktır. Sabırlı olun ve sürecin tadını çıkarın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Avokado Kaç Kalori?dir?

Avokado Kaç Kalori?dir?

Avokado Zayıflatır mı?

Avokado Zayıflatır mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

1 Avokado Kaç Kalori?

1 Avokado Kaç Kalori?

Bebeklere Avokado Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebeklere Avokado Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Avokado Besin Değeri Nelerdir?

Avokado Besin Değeri Nelerdir?

Avokado Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Avokado Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Avokado Maskesi Tarifi ve Hazırlanışı

Avokado Maskesi Tarifi ve Hazırlanışı

Güncel

Avokado Yüz Maskesi ve Malzemeleri

Avokado Yüz Maskesi ve Malzemeleri

Güncel

Avokado Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Avokado Kürü Tarifi ve Malzemeleri