Avokado Avokado, enerji verici özellikleriyle bilinen, yağ ve protein bakımından zengin bir meyvedir. İçeriğinde bol miktarda A ve E vitaminlerinin yanı sıra B grubu vitaminler ve potasyum gibi mineraller bulunur. Bu özellikleri sayesinde vücudun ve cildin yenilenmesine katkı sağlar ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Aynı zamanda, güçlü bir hücre koruyucu ve antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Avokadonun Faydaları Avokado, kabızlığı önleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahiptir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde kolesterol seviyesini düzenler ve bu nedenle kalp ve damar hastalıkları için doğal bir ilaç olarak değerlendirilir. Ayrıca, vücuttaki toksinleri etkisiz hale getirerek yaşlanma sürecini yavaşlatır ve yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynar. Hamile kadınlar ve küçük çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesi için gerekli olan protein, mineral ve vitaminler avokadoda bol miktarda bulunur. Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasını düzenlemekte görev yapar. Avokado, toplandıktan sonra da olgunlaşmaya devam eder. Lezzetli olup olmadığını anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekmektedir. Eğer hemen tüketilecekseniz, yumuşak olanları tercih etmelisiniz. Besin değeri yüksek olan avokado, yeşil kabuklu ve meyvesi açık yeşil, iri çekirdekli bir meyvedir. Genel olarak Akdeniz iklim kuşağının hakim olduğu bölgelerde yetişir. Avokadonun Besin Değeri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri Avokado, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sebebiyle beslenmesine dikkat etmeyenler için önemli bir besin kaynağıdır. A, C ve E vitamini bakımından zengindir. Kalp ve damar sağlığını korur, damarların daralmasını ve tıkanmasını önler. Kandaki kötü kolesterolü düşürücü özelliği mevcuttur. Diğer meyvelere oranla daha fazla protein içerir. Zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Nemlendirici özelliği sayesinde avokado, egzama ve sedef hastalığına iyi gelir. Üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur. Zengin demir içeriği sayesinde kansızlığa iyi gelir. İçerdiği protein, vitaminler ve mineraller sayesinde, küçük çocukların ve hamile kadınların sağlıklı beslenmesinde önemli bir rol oynar. Avokado, hücre yenilenmesini sağlar, bu yüzden yaşlanmaya neden olan zararlı toksinleri vücuttan atar, yaşlanmayı yavaşlatır ve cildi gençleştirir. Kalp ve damar hastalıklarında doğal şifa kaynağıdır. Ülseri iyileştirme özelliği vardır. Avokado, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller bakımından da zengindir. Aynı zamanda içerdiği mutluluk hormonu sayesinde ruh sağlığına da olumlu etkiler yapar. İçindeki potasyum, depresyondan ve rehavetten uzaklaştırarak dinçlik verir. Avokadonun Kullanımı ve Tüketimi Avokado taze olarak yenilebildiği gibi salata ve yemeklerde de kullanılabilir. Kabuğu yumuşak olanlar tercih edilmelidir. Eğer daha sonra tüketilecekse, sert kabuklu olanlar da alınabilir. Avokado yaprağının böbrek taşlarını düşürmede faydası vardır. Ayrıca, avokadodan hazırlanan maskeler cildi güzelleştirir, canlılık verir ve kuru ciltleri nemlendirir. Avokadoyu soyduktan sonra kararmasını önlemek için suda bekletmek gerekmektedir. |